Ernst Altien

Den store brand.

Ernst Altien boede i Berlin i begyndelsen af 1980-erne. Det var før Murens fald, og Berlin var delt. Ernst arbejdede i et lille atelier i Hagelberger Strasse i bydelen Kreuzberg, hvor mange andre kunstnere og sære eksistenser boede. Denne del af byen var en smeltedigel for mange nationaliteter, og han trivedes godt i den internationale atmosfære. 

De tyske aviser fra dengang nævner ingen brand, fordi den var kun en lille detalje i gadens historie, men for Ernst var det et ødelæggende slag. Jeg tror, det tog ham år at komme over, for han havde malet en mængde billeder til en udstilling i de gamle hospitalsbygninger i Kreuzberg, hvor mange nye kunstnere viste deres værker. Ilden ødelagde alt, hvad han havde produceret i flere år med undtagelse et par billeder.  Det ene ses på denne hjemmesides forside. Det er typisk for hans arbejde i den periode - og efter min mening en smule germansk i stilen. Det har ingen titel. 

Den andet maleri har titlen "Dansen med de fire vinde" og blev kun reddet, fordi en nabo trak det ud af atelieret. Det er malet i 1970-erne. Det kan ses her sammen med resterne af det tredje overlevende billede, som flammerne har svedet i den ene side.

Det fjerde overlevende billede ejer jeg. Jeg besøgte Ernst et par måneder før branden, han holdt en ordentlig fest, og jeg dansede og spillede klovn som så mange gange før. En måned efter sendte han mig billedet herunder.  

Hvorfor opstod branden? Der kan være mange forklaringer. Ingen kender sandheden og måske var det blot et uheld.

  

        Forsiden