Ernst Altien

1980-erne.

Efter branden i 1983 var Ernst Altien meget nedtrykt. Jeg har stadig et postkort fra ham, hvor han kommer med nogle særdeles triste bemærkningen om sit liv og sin skæbne. I flere måneder vidste ingen, hvor han var. Så vidt jeg ved, opholdt han sig i Marseilles og arbejdede på bådene i havnen. Så fik han et lift med et skib til de kanariske øer, hvor han levede af at sælge billeder til turisterne. Han malede især skibe, kopierede gamle skibsbilleder og den slags mere tvivlsomme ting for pengenes skyld. I december vendte han tilbage til Danmark.

Nogen fortalte mig, at han var blevet set i "Skindbuksen" i København, hvor han drak som en svamp og vrøvlede om sine tabte muligheder. Mærkelig nok manglede han ikke penge, og det er en gåde for mig. Han talte næsten ikke om firserne og jeg har absolut ingen ide om, hvor han fik penge fra. Jeg er ikke helt sikker på, han tjente dem helt lovligt, men måske var han heldig med sin kopi kunst dengang. To af billederne kan ses herunder.

 

  Dansk sejlskib af Ernst Altien. Malet på de kanariske øer. 1983.     Kop efter C.J. Rothkamm. Marts 1918. Ernst brugte pseudononymet  A.Wagar    
   og daterede billedet til april 1918. Jeg er ikke helt sikker på, han var så stolt af denne
 type arbejde. Billedet her er efter et meget lille foto, han gav mig uden yerligere kommentarer

Jeg ved  fra et af hans breve, at han læste en mængde digte dengang, og at han var meget optaget af T. S. Eliot. Det eneste værdifulde billede fra denne periode, har netop et tema fra Eliot: Fiskerkongen. Man kan stadig se spor efter Ernsts facination af det okkulte, men jeg tror snarere det viser en dyrekøbt erfaring om liv og mangel på styrke. Man kan se maleriet her.

 

 

        Forside